VILÁGÖRÖKSÉG LETT A MATYÓ NÉPMŰVÉSZET!
2013. január 19. írta: Sz.Tünde

VILÁGÖRÖKSÉG LETT A MATYÓ NÉPMŰVÉSZET!

Mezőkövesd a matyó népművészet UNESCO listára való kerülését ünnepli
Mezőkövesd, 2013. január 18–19.

matyo_minta.jpg

Ünnep van e hétvégén szomszédunkban, Matyóföldön. Az Abádszalóktól csak egy órányi utazásra lévő Mezőkövesden gazdag programokkal várják az érdeklődőket, kirándulókat.

A matyó népművészet színe-java vonul fel ezen a rendezvényen, amellyel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára való felkerülést ünneplik, azaz hogy a világörökség része lett a matyó népi kultúra. A Matyó Múzeumban a Borsóka Hímző kör legszebb alkotásaiból, a matyó népi iparművészeti gyűjtemény anyagából, a hímzés mai alkalmazásaiból összeállított tárlat nyílik, és matyó vonatkozású archív filmeket vetítenek.

Szombaton különleges vendégek is érkeznek Mezőkövesdre hisz a helyi táncosok mellett a mohácsi busók is bemutatkoznak a város több pontján (Hősök tere, Egri út, Dohány út, Nagypál u.). 

A Hadas városrész alkotóházaiban népimesterség-bemutatókkal, játszóházakkal, forralt borral és süteménykóstolóval, a Kavicsos-tónál bükk aljai bor- és pálinkakóstoló valamint a Magyar Solymász Egyesület vadászsólyom bemutatója várja a vendégeket.

A Közösségi Ház díszelőadásán hagyományőrző együttesek lépnek színpadra, ráadásul a helyiekhez csatlakoznak a Magyar Állami Népi Együttes táncosai is. Azt est folyamán a kövesdi születésű Csézy is fellép.

 Előzmények:

 

2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája és a Solymászat mint élő emberi örökség című örökség-elemeket Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

 

A matyó népművészetet önálló felterjesztésként nyújtotta be Magyarország, míg a solymászat esetében egy 11 ország által korábban benyújtott és reprezentatív listára vett felterjesztéshez csatlakozott most Ausztriával együtt. Így a világ solymászatát képviselő Egyesült Arab Emirátusok, Belgium, Csehország, Franciaország, Koreai Köztársaság, Mongólia, Marokkó, Katar, Szaúd-Arábia, Spanyolország és a Szíriai Arab Köztársaság sorához társultunk a magyarországi solymászat hagyományával.

Az előminősítő bizottság a 36 értékelésre került jelölés közül csak 18-at javasolt a Kormányközi Bizottságnak felvételre, köztük hazánk két örökségét is.

A felterjesztési dokumentációk összeállítását a szellemi kulturális örökség egyezmény hazai szakmai feladatait koordináló Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság (Szabadtéri Néprajzi Múzeum) végezte 2011 tavaszán a Nemzeti Bizottság döntési javaslata alapján, az érintett közösségek bevonásával.

Néhány matyó hímzésminta:

matyó hímzésminták.jpg

Ünnepeljünk együtt a mezőkövesdiekkel, ünnepeljünk együtt a matyókkal!

forrás: iránymagyarország

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása